2008: Galerie Clement

gc_0298.jpg

Expositie: Galerie Clement, Amsterdam

Data: 9 februari t/m 8 maart 2008
Titel: Solo 22
Inleiding: David Stroband

Solo 22 toont het recente werk van Jan Swart: tekeningen in pastelkrijt. In dit werk dient zich een grote diversiteit aan concentraties van vormen, lijnen en kleuren aan. De door Swart neergezette vormen hebben vaak een organisch voorkomen, maar soms juist ook een strakke, geometrische aanwezigheid. De kleuren zijn wisselend; ingehouden en mild naast bijzonder expressief en gloeiend.

Jan Swart laat hier een grote variatie aan beelden zien. Vormen en lijnen dwarrelen naar beneden, ontspruiten aan elkaar, buitelen over elkander of komen samen. Een en ander genereert complex gelaagde en tegelijkertijd compacte beeldwerelden. Vorm en lijn worden omgeven door veel wit en samen met de combinatie van meer sobere en zeer uitgesproken kleuren ontstaan er dan werelden met een ruimtelijk, bijna sculpturaal karakter.

Of de tekeningen nu louter grijzen en zwarten of juist groene, oranje en paarse kleuren combineert: ze weten met behulp van hun textuur een verleidelijk beroep vol sprankeling op de kijker uit te oefenen. Het werk geeft lucht aan openheid en kwetsbaarheid. Hun eventuele betekenissen geven zich niet snel bloot. Lijnen en vormen dansen in allerlei kleurschakeringen om elkaar of vinden juist rust binnen een verrassende groepering. Iedere tekening toont, in al haar nuance en bezinning, een gastvrij feest.

David Stroband.